poniedziałek, 28 lipca 2014

Mango Lassi na mleku kokosowym lub jogucie owsianym




Poniedziałek, kolejny początek tygodnia pracy. Chęci małe a przez upał maleją jeszcze bardziej. W takie dni nie za bardzo chce się jeść, tym bardziej ciepłych dań. Moja alternatywa, która gasi pragnienie i głód, to pyszne Mango Lassi. A jak dodacie lodu będzie doskonałą alternatywą lodów. 
Przedstawię Wam 2 wersje, jedną z mlekiem kokosowym drugą z jogurtem owsianym, oba własnej roboty.
Niestety wymaga to więcej czasu, ale daje Nam satysfakcję z tego, że nie kupujemy gotowych produktów niekiedy szprycowanych chemią.



Składniki:

mleko kokosowe z wiórków:
2 szklanki wiórek kokosowych
2 szklanki wrzątku

Wiórki zalewamy szklaną wrzątku, miksujemy i przelewamy przez gazę lub sitko. Powstałą masę zalewamy kolejnym wrzątkiem i ponownie miksujemy. Przelewamy przez gazę i porządnie wyciskamy. Uważajcie aby się nie oparzyć. Powstałą masę wiórkową suszę i wykorzystuję do ciast, wtedy dodaję mniej mąki.

jogurt owsiany:

200 gr płatków owsianych błyskawicznych
1-2 szklanki letniej wody

W szklanym naczyniu najlepiej dzbanku zalewamy płatki owsiane wodą, tak aby wody było ok. 1 cm nad płatkami. Mieszamy, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na noc. Rano miksujemy wszystko i pozostawiamy w ciepłym słonecznym miejscu. Co jakiś czas mieszamy papkę. Następnego dnia rano jogurt powinien być gotowy.
Ostatnio zostawiłam jogurcik na 3 dni aby dobrze skwaśniał, idealny wtedy jest do racuszków, ale to innym razem:)

MANGO LASSI
1 duże dojżałę mango
1 szklanka jogurtu + 0,5 szklanki chłodnej wody
lub 1,5 szkanki mleka kokosowego
łyżka syropu klonowego
ewentualnie łyżka cukru trzcinowego


Obieramy mango ze skórki i  obkrajamy nożem miąższ usuwając pestkę. Miąż miksujemy na gładko, dodajemy resztę składników i dalej miksujemy, aż powstanie gładki mus. Na koniec dodajemy kostki lodu.