Jak zawsze na Naszym blogu
przedstawiamy przepis dla zapracowanych i nie mających zbyt wiele czasu na
kuchenne igraszki :) Tym razem super prosta ale i bardzo
pyszna i zdrowa zapiekanka warzywna. Wystarczy wszystko pokroić i ładnie ułożyć
a reszta zrobi się sama. Zapach, który uwalnia się przy pieczeniu jest naprawdę
cudowny, a smak zawsze przenosi nas do naszych ulubionych zakątków Grecji i Turcji.
Ostatnio nawet nasza bliska sąsiadka nie mogła się powstrzymać i zapukała z
pytaniem co tak pięknie pachnie oraz czy może spróbować :) Oczywiście nie mogliśmy odmówić. Składniki do
zapiekanki mogą się różnić, w zależności od tego co macie w lodówce, ale
koniecznie dodajcie oliwki, paprykę i sporo czosnku – efekt gwarantowany –
tylko uważajcie na sąsiadów.
Składniki:
10 średnich ziemniaków 1 cukinia 2 papryki 1 por 1 cebula 200 g oliwek 500 g przecieru pomidorowego pół szklanki wody 6 ząbków czosnku - wedle uznania słodka papryka świeżo mielony kolorowy pieprz sól tymianek lub zioła prowansalskie
Ziemniaki szorujemy i kroimy w
plastry (na spód grubsze, na wierzch cieńsze). Pozostałe warzywa myjemy i kroimy
w plastry o podobnym rozmiarze, oliwki na połówki. W dużym żaroodpornym
naczyniu układamy kolejno ziemniaki, cukinie, cebule, paprykę, pora, oliwki,
ziemniaki. Każdą warstwę przyprawiamy. Na końcu zalewamy przecierem pomidorowym
i wodą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na 30
min, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 15 min. Na końcu
można posypać pietruszką.
zapiekanka była robiona w dwóch wersjach i zdecydowanie polecamy bez bekłażana. Ale polecamy spróbować w dowolnej dla Ciebie wersji. Dlatego też zaistniaj na zdjęciach.
Wielkie dzięki! zrobiłam wcześniej wersję mix (por i bakłażan), i też wyszła świetna. Ale spróbuję z samym porem. Dzięki raz jeszcze, bo było pysznie;)
Jestem wielbicielką takich szybkich ale bardzo smacznych dań:-)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze szybkie i pyszne dania:) zachęcamy do dalszego przeglądania
Usuńnie do końca rozumiem - w przepisie por, na zdjęciu bakłażan;) - to jak jest lepiej? Bo planuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńzapiekanka była robiona w dwóch wersjach i zdecydowanie polecamy bez bekłażana. Ale polecamy spróbować w dowolnej dla Ciebie wersji. Dlatego też zaistniaj na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki! zrobiłam wcześniej wersję mix (por i bakłażan), i też wyszła świetna. Ale spróbuję z samym porem. Dzięki raz jeszcze, bo było pysznie;)
OdpowiedzUsuń