piątek, 25 lipca 2014

Tofucznica z pieczarkami i cukinią

W sumie od tego się zaczęło. To był pierwszy przepis jaki poznaliśmy przechodząc na weganizm. Byliśmy ciekawi co mamy robić na śniadania, a tu coś tak pysznego:) Wersja podstawowa to oliwka, tofu i kurkuma, ale my lubimy podkręcać smaki:)






Składniki:

Kostka tofu ok. 300 g
1 cebula
1 mała cukinia
200 g pieczarek
sól
pieprz
kurkuma dla koloru
olej

Zaczynamy tak jakbyśmy mieli robić jajecznicę, Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki smażymy do momentu, aż się przyrumienią. Następnię dodajemy startą na tarce cukinię i rozkroszone tofu. Smażymy tak aby woda z tofucznicy odparowała. Na koniec przyprawiamy i dodajemy kurkumę.