poniedziałek, 14 lipca 2014

Naleśniki z bobem i warzywami


Mamy fazę na boba:) Sezon w pełni! Szkoda tylko, że jest tak krótko i tylko raz w roku dostępny świeży.. No ale nadrabiamy i jemy go ile się da. Dziś proponujemy Wam fajną alternatywę kanapek lub pomysł na obiad jeśli dodamy jakiś dobry sosik. 




Składniki:
Naleśniki:
pół kg mąki
łyżeczka mielonego siemia lnianego
łyżeczka soli
woda ok 2-3 szklanek
2 łyżki oliwy
Farsz:
opakowanie bobu chyba sprzedają na pół kg
0,5 szklanki orzechów włoskich
3 żabki czosnku
dużo zieleniny: koperek i natka pietruszki
1 łyżka oliwy
Naleśniki:
W misce mieszamy suche składniki z wodą i oliwą. Ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiego jogurtu. Smażymy na suchej patelni.
Farsz:
Gotujemy bób do miękkości. Następnie odcedzamy i czekamy, aż przestygnie, aby go wyłuskać. Orzechy mielimy, zieleninę siekamy, następnie dodajemy do bobu wraz z niewyciśniętym czosnkiem i oliwą. Wszystko miksujemy na gładko. 
Farsz dodajemy do naleśników z dowolnymi warzywami lub bez nich. Zawijamy i wcinamy:)