poniedziałek, 21 lipca 2014

Papryka faszerowana


Fajne proste danie, ale za to jakie syte. Można podawać dodatkowo z ziemniaczkami lub jakąś sałatką. Wczoraj również miałam ochotę na papryki, ale tym razem zrobiłam z kasza jaglaną. Proponuję również przetestować inny rodzaj kasz i dodatków do farszu, np. oliwki i pomidory. Nie bójmy się eksperymentować:)





Składniki:
5-6 średnich papryk
3 torebki ryżu
2 cebule
200 g pieczarek
2 marchewki
1 cukinia
łyżka oliwy
sól
pieprz
1 papryczka chilli
czosnek

sos pomidorowy
kartonik przecieru pomidorowego 500g
szklanka wody
sól
cukier
dowolne przyprawy

Ryż gotujemy al'dente w osolonej w wodzie. Gotowy wsypujemy do większej miski.Cebulę, pieczarki, chilli i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę i cukinie ścieramy na tarce na większych oczkach. Na patelni podgrzewamy oliwę, a na niej czosnek i chilli, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy resztę warzyw i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Gotowe warzywa wrzucamy do miski, gdzie jest ryż,  i wszystko dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Papryki myjemy i odcinamy im czapeczki. Nakładamy farsz i wstawiamy do brytfanki lub jakiejś blaszki.
Mieszamy wszystkie składniki na sos i zalewamy nasze papryki.
Wstawiamy na 1 godz do piekarnika ustawionego na 180C. Wyjmujemy jak papryczki będą miękkie, przy wkłuciu widelca.