środa, 13 sierpnia 2014

Zupa groszkowa z miętą na upalne dni


Ahh te wakacje:) trochę zaniedbuję wpisy na blogu, ale to tylko dlatego, że wypoczywam i szukam inspiracji. Każdy musi czasem odpocząć od obowiązków i trochę poleniuchować. Ale obiecuję że od połowy sierpnia ostro biorę się za gotowanie i eksperymentowanie ze smakami:)
A dziś na upały świetna odświeżająca zupa. Niestety z mrożonego groszku, bo ten u cioci na wsi jeszcze nie był gotowy do przyrządzania. Ale za to przywiozłam ogromne dynie, zapowiada się bardzo smacznie :)







Składniki:

1 opakowanie mrożonego groszku
3 średnie ziemniaki
1 por
1 łyżka oliwy
2 szklanki wody
spora garść listków mięty
sól
pieprz


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, por w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy por. Smażymy aż zrobi się szklisty. Dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy groszek. jeśli wody będzie za mało dolewamy, ma tylko trochę zakrywać warzywa. Jak woda zabulgocze gotujemy ok. 5 min. Następnie wrzucamy miętę i zostawiamy na ogniu jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i wszystko miksujemy na gładko. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy gorącej wody. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z listkami mięty i kiełkami.