Pyszny wegański pasztet z soczewicy idealnie
sprawdzi się na zbliżające się święta. W połączeniu z sałatką warzywną, sosem
chrzanowym własnej produkcji lub buraczkami z ćwikłą tworzy Nasz podstawowy
poranny zestaw świąteczny.
Składniki:
szklanka zielonej soczewicy
szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki
1 spora petruszka
pół małego selera
8 średnich ziemniaków
2 cebule
6 ząbków czosnku
szklanka bułki tartej
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
6 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
Przygotowujemy warzywa: obieramy, myjemy i
kroimy w większą kostkę. Soczewicę płuczemy. Do dużego garnka wlewamy ok 1,5 -
2 litrów wody, dodajemy warzywa, soczewicę, ziele angielski i liście laurowe. Gotujemy wszystko do momentu, aż warzywa zmiękną,
a powstała masa będzie dość gęsta. Odkładamy do wystudzenia. W między czasie
smażymy cebulę z czosnkiem i papryką w proszku. Cebula nie może być bardzo
spieczona. Gotową dodajemy do masy i miksujemy. Dodajemy bułkę tartą i
przyprawiamy do smaku. Polecam eksperymentować z ziołami. Keksówkę wykładamy
papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika 180C na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik i jeszcze
dałam dojść pasztetowi 30 min w piecu. Po ostygnięciu zajadamy się z pajdą
chleba i kiszonym ogóreczkiem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz