piątek, 11 kwietnia 2014

Niezły Pasztet


Pyszny wegański pasztet z soczewicy idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta. W połączeniu z sałatką warzywną, sosem chrzanowym własnej produkcji lub buraczkami z ćwikłą tworzy Nasz podstawowy poranny zestaw świąteczny.









Składniki:
szklanka zielonej soczewicy
szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki
1 spora petruszka
pół małego selera
8 średnich ziemniaków
2 cebule
6 ząbków czosnku
szklanka bułki tartej
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
6 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe



Przygotowujemy warzywa: obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Soczewicę płuczemy. Do dużego garnka wlewamy ok 1,5 - 2 litrów wody, dodajemy warzywa, soczewicę, ziele angielski i liście laurowe.  Gotujemy wszystko do momentu, aż warzywa zmiękną, a powstała masa będzie dość gęsta. Odkładamy do wystudzenia. W między czasie smażymy cebulę z czosnkiem i papryką w proszku. Cebula nie może być bardzo spieczona. Gotową dodajemy do masy i miksujemy. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku. Polecam eksperymentować z ziołami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180C na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik i jeszcze dałam dojść pasztetowi 30 min w piecu. Po ostygnięciu zajadamy się z pajdą chleba i kiszonym ogóreczkiem.