sobota, 1 lutego 2014

słoneczna zupa curry





Składniki:
łyżka oleju
2 łyżki pasty curry w moim wypadku zielona
1l wody
2 marchweki
1 pieruszka
2 szklanki mleka kokosowego
szlanka czerwonej soczewicy
puszka kukurydzy
300g pieczarek
cukier trzcinowy
sól
chilli
sezam

Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy z dodatkiem soli. Marchwekę i pietruszkę kroimy w słupki. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, chilli, pastę curry i chwilę smażymy. Dodajemy wodę, marchwekę, pieruszkę, soczewicę i gotujemy aż warzywa zmiękną ok. 20 min. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy kukurydzę i obsmażone pieczarki, słodzimy i solimy do smaku, gotujemy 10 min. Gotowe nakładamy do miseczek i posypujemy sezamem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz