wtorek, 25 lutego 2014

Chińskie pączusie

Już niedługo tłusty czwartek! mniam uwielbiam pączusie :) ale tym razem skusiłam się na coś innego i się nie zawiodłam. Chrupiąca skórka, miękka masa w środku i rozpływająca się czekolada..


Składniki:
200 g białego ryżu
pół szklanki cukru
łyżeczka soli 
szklanka mąki
łyżka siemienia lnianego
pół tabliczki czekolady
sezam

W garnku gotujemy ryż z cukrem i solą ok. 30 min, ryż nie może być sypki, wręcz go rozgotowujemy, aby było prościej go lepić. Odstawiamy do ostygnięcia. Do szklanki wsypujemy siemię lniane i zalewamy wrzątkiem do połowy, mieszamy. W rondelku lub frytkownicy grzejemy olej, ma być tyle aby pączki mogły się w nim cale zanurzyć. Do ryżu dodajemy siemię lniane, a następnie mąkę tak aby z masy można było ulepić zwarte kulki. Następnie do środka wkładamy kawałek czekolady i obtaczamy kulkę w sezamie. Do rozgrzanego oleju wrzucamy paczka, jak się przyrumieni wyjmujemy i jemy jak ostygnie:)







Bardzo Tłusty Czwartek 2014

3 komentarze:

  1. Twoje pączki na moim blogu za chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ! Wyglądają tak kusząco, że pomimo tego, że mam swoje już zrobione, to chętnie wypróbowałabym kolejne, no ale nic, może za rok ;D !

    OdpowiedzUsuń