niedziela, 2 marca 2014

Cytrynowe churros


Kolejny przepis nawiązujący do Tłustego Czwartku, niestety ten dzień minął, ale mamy jeszcze trochę czasu na obżarstwo:) Polecamy Wam znów dalekie od tradycyjnych, ale pyszne pączusie, chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i do tego ta nutka cytryny.


Składniki:

szklanka wody
łyżka oleju
2 cytryny
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
200 g mąki
olej do smażenia

Cytryny sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę. W garnku gotujemy wodę z cukrem, solą, olejem, sokiem z 2 cytryn i skórką. Jak zacznie się gotować wsypujemy mąkę i energiczie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.  Po ostygnięciu ciasto rolujemy na małe wałeczki lub wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształty. Wrzucamy do gorącego oleju. Czekamy aż się ładnie przyrumienią, wyciagamy i kładziemy na papier, aby odkapały z tłuszczu. Polecam je jeść na śweżo z dodatkiem polewy czekoladowej (pare kostek czekolady rozpuszczonych w mleku roślinnym).