Uwielbiam makarony we wszelkiej postaci. A ostatnio
jestem wielką fanką buraczków i dyni piżmowej. A buraczki są tanie, pyszne i
ten kolor! No oczywiście pamiętamy jakie są pełne zdrowia. Dziś misz-masz
makaronowo buraczany.
Dyni użyłam jako dodatek można ją pominąć i dodać 2-3 buraki więcej.
Dyni użyłam jako dodatek można ją pominąć i dodać 2-3 buraki więcej.
Kaszę możemy zastąpić np. zieloną soczewicą. Po
zmiksowaniu konsystencja jest bardziej zwarta i wygodniej jest napełniać
canelloni.
Składniki:
2 paczki cannelloni
średnia dynia piżmowa (można pominąć)
3 buraki
szklanka kaszy jaglanej
przecier pomidorowy
ewentualny sos
beszamelowy :
2 szklanki mleka roślinnego lub
wody
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki wędzonej
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Buraki myjemy, kroimy w ćwiartki i nakładamy na blachę
wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok 30 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na
podobną wielkość dynię. Pieczemy do miękkości, a następnie zostawiamy do
przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kaszę jaglaną. Kaszę kupuję na
targowiskach u sprawdzonych sprzedawców jestem wtedy pewna że nie jest stara i
nie będzie miała tej okropnej goryczki. Takiej kaszy nie przelewam wrzątkiem
tylko od razu zaczynam ją gotować. Ugotowaną i przestudzoną miksuję z burakami
i dynią. Doprawiamy solą pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano lub zioła
prowansalskie. Gotową masą wypełniamy makarony i układamy na brytfance lub
blaszce. Zalewamy przecierem pomidorowym a następnie sosem beszamelowym.
Pieczemy wszystko w 180C ok 30 min.
Sos
beszamelowy:
W garnuszku przygotowujemy sos beszamelowy. Na
małym ogniu rozgrzewamy olej, dodajmy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i
intensywnie mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Trzymamy na ogniu,
aż zrobi się budyń. Przyprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz