środa, 11 lutego 2015

Dyniowo buraczkowe Cannaloni




Uwielbiam makarony we wszelkiej postaci. A ostatnio jestem wielką fanką buraczków i dyni piżmowej. A buraczki są tanie, pyszne i ten kolor! No oczywiście pamiętamy jakie są pełne zdrowia. Dziś misz-masz makaronowo buraczany.

Dyni użyłam jako dodatek można ją pominąć i dodać 2-3 buraki więcej. 
Kaszę możemy zastąpić np. zieloną soczewicą. Po zmiksowaniu konsystencja jest bardziej zwarta i wygodniej jest napełniać canelloni.









Składniki:

2 paczki cannelloni
średnia dynia piżmowa (można pominąć)
3 buraki
szklanka kaszy jaglanej
przecier pomidorowy

ewentualny sos beszamelowy :
2 szklanki mleka roślinnego lub wody
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki wędzonej
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Buraki myjemy, kroimy w ćwiartki i nakładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok 30 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na podobną wielkość dynię. Pieczemy do miękkości, a następnie zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kaszę jaglaną. Kaszę kupuję na targowiskach u sprawdzonych sprzedawców jestem wtedy pewna że nie jest stara i nie będzie miała tej okropnej goryczki. Takiej kaszy nie przelewam wrzątkiem tylko od razu zaczynam ją gotować. Ugotowaną i przestudzoną miksuję z burakami i dynią. Doprawiamy solą pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano lub zioła prowansalskie. Gotową masą wypełniamy makarony i układamy na brytfance lub blaszce. Zalewamy przecierem pomidorowym a następnie sosem beszamelowym. Pieczemy wszystko w 180C ok 30 min.

Sos beszamelowy:
W garnuszku przygotowujemy sos beszamelowy. Na małym ogniu rozgrzewamy olej, dodajmy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i intensywnie mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Trzymamy na ogniu, aż zrobi się budyń. Przyprawiamy.