niedziela, 22 czerwca 2014

Jaglany czekoladowiec - bezglutenowiec


Ciasto robiłam po raz pierwszy i potwierdziło się to, że jest banalnie proste i bardzo czekoladowe co uwielbiam:) Zainspirowałam się moją przyjaciółką, która została bezglutenowcem. To jest wersja podstawowa, ale po głowie już mi chodzą ciekawe pomysły na to jak podkręcić smak ciasta. 
Poza tym trzeba pamiętać jakie dobroci idą z jedzeniem kaszy. Posiada dużo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, B6, dodatkowo posiada wit. E oraz żelazo, miedź, lecytynę,. Najlepsza w czasie grypy:)





SKŁADNIKI:

2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 tabliczka wege czekolady
Szklanka wody lub dowolnego mleka roślinnego
Pół szklani oliwy
Poł szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Kasze dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, ok 20-25 min aż zmięknie. Osolona kasza będzie idealną podstawą do słodkiej czekolady. Odstawiamy do ostudzenia. Jak już kasza będzie gotowa, możemy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i dobrze mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło. Ja zawsze próbuje ciasto w trakcie słodzenia, jeśli jest mało słodkie to dodaje cukru. Gotowe ciasto wkładamy do blachy wypełnionej pergaminem i pieczemy w 180C ok 40-60 min do suchego patyczka.  Przed pieczeniem możemy posypać ciasto cukrem w  kryształkach, będzie miało słodką chrupką skórkę lub pominąć i na końcu polać czekoladą.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. używam zwykłej gorzkiej, która nie ma w składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze są te z dużą ilością % kakao:)

      Usuń
  2. Super ciasto! Wypróbuję na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń