czwartek, 26 czerwca 2014

Cieciorka i fasolka



Bywają takie dni gdzie kompletnie nie mam pomysłu na obiad albo nie chce mi się tworzyć nic nowego i zachwycającego. Chociaż inspiracje leżą naprawdę blisko. I tego dnia mój wegemężczyzna zażyczył sobie cieciorki.  Uwielbiamy ją ze względu na to, że kojarzy Nam się z wakacjami. Odkryliśmy ją w Turcji, gdzie  jest podawana w przeróżnych smakowitych sosach. Dodatkowo w lodówce leżała sobie żółta fasolka. I takie prosty mix chcę Wam zaproponować.









Składniki:

2 szklanki suchej ciecierzycy
0,5 kg żółtej fasolki
500 ml przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
papryczka chilli
łyżeczka kminu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kolendry
sól

Płuczemy ciecierzycę i moczymy min. 12 godzin. Fasolkę płuczmy i odcinamy końcówki, kroimy na pół. Siekamy drobno chilli.  W dużym garnku na oliwie chwilę podgrzewamy chilli, kmin, paprykę i kolendrę, aby uwolniły swój aromat. Dodajemy odcedzoną cieciorkę, fasolkę i zalewamy 2 szklankami wody i przecierem pomidorowym. Gotujemy do miękkości cieciorki.  Na końcu solimy do smaku. Podajemy z ryżem.









3 komentarze:

  1. Na pewno smaczne : Zapraszam do udziału w akcji wege obiad na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak proste i tak smaczne! świetne danie obiadowe, które chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny pomysł na obiad! lubię takie i z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń