poniedziałek, 5 maja 2014

Wege grill - szaszłyk & salsa


Długi weekend już za Nami, ale nikt nie zabroni Nam dalej grillować :) Niestety pokazujemy tylko szaszłyki w formie surowej, niestety zostały zjedzone szybciej niż wyciągnęliśmy aparat. Pyszne z salsą poniżej oraz sałatką ziemniaczaną.






Szaszłyki:

Warzywa dowolne. Jeśli chcemy użyć ziemniaków musimy je wcześniej obgotować. Warzywa wrzucamy do miski i dodajemy ulubione przyprawy. W moim przypadku słodka papryka, pieprz cayenne, wyciśnięty czosnek oraz 2 łyżki oliwy. Wszystko starannie mieszamy i odstawiamy na parę godzin. Ja odstawiłam na noc. Nie dodajemy soli, aby warzywa nie puściły soków. Przed nadziewaniem moczymy patyczki min. 2 godziny, końcówki się wtedy nie przypalają a jedzonko ładnie z nich schodzi. Warzywa dowolnie nadziewamy na wilgotne patyczki i przed samym grillowaniem solimy.




 


Salsa
1 czerwona papryka
1 cebula
1 papryczka chilli
3 słodkie duże pomidory
Szczypta soli
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy

Paprykę, pomidory i cebulę kroimy w kostkę, z chilli usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. W garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę i wrzucamy chilli z cebulą smażymy ok. 5 min po czym dodajemy paprykę. Wszystko smażymy ok. 10 min. Wrzucamy pomidory i dusimy do ich rozpadnięcia. Dodajemy ocet, sól i cukier. Gotujemy jeszcze 5-10 min.  Uwielbiam salsę, jest świetnym zamiennikiem keczupu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz