sobota, 10 maja 2014

Packi ziemniaczane z grzybowym sosikiem



Placki ziemniaczane, tłuściutkie pychoty. W dzieciństwie uwielbiałam z cukrem i ze śmietana, teraz wystarczy mi tylko cukierJ A placek po węgiersku był po prostu znakomity. Teraz alternatywa pyszne placki ziemniaczane z sosem z suszonych grzybów. Polecam zrobić ze świeżych boczniaków lub zastąpić pieczarkami. Do tego ulubioną surówka z marchewki lub ogóreczki kiszone z cebulą. Rewelacyjny obiad weekendowy.








SOS:
spora garść suszonych grzybów
1 cebula
 2 łyżki suszonych warzyw
1 starta marchewka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego chilli
sól 

Grzyby umieściłam w większym naczyniu i zalałam szklanką wrzątku. Moczyły się tak ok. 1-2 godzin. Po tym czasie je odcedzamy, a wodę z grzybów zostawiamy, bo w niej tkwi cały ich aromat. Grzyby jeszcze płuczemy, bo mogą mieć w sobie jakieś ziarnka piachu. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy z papryką i chilli w sporym garnku o grubym dnie. Dorzucamy grzyby i smażymy 5-10 min, wlewamy wodę z grzybów dodajemy suszone warzywa oraz starą marchewkę. Dusimy ok 40 min. Na koniec solimy do smaku.

Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na małych oczkach. Połowę ziemniaków odciskamy z wody. Ścieramy cebulę, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku. Smażymy na złoty kolor. Gotowe polewamy sosem.









1 komentarz:

  1. Nie jedliśmy placków ziemniaczanych od momentu naszego przejścia na weganizm. Zawsze dodawaliśmy do nich jajko, ale na pewno bez niego są lepsze :) Musimy w końcu wypróbować, a Wasz wpis nas do tego zdecydowanie zachęca. Jak zawsze bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń