sobota, 31 maja 2014

Omlet z dyni bez jajek


Na przepis trafiliśmy przypadkiem, skakaliśmy po kanałach aż trafiliśmy na program "Teo-ria smaku Teo Vafidisa". Lubimy oglądać programy o podróżach a w szczególności o Grecji. No i tak Teo podarował Nam przepis na wegańskiego omleta. Pierwsza wersja była podstawowa, ale za to do drugiej dodaliśmy oliwki i suszone pomidory. Można dodać również kapary lub pieczarki. Za każdym razem wychodzi pyszny. P.S. grecka nazwa - Kolokithopastitsa.




Składniki:

0,5 kg dyni bez skórki i pestek
1 duża czerwona cebula
4-5 łyżek mąki
1 szt pikantnej papryczki
2 garście oliwek
6 suszonych pomidorów
oliwa
sól
świeże zioła wg. uznania

Sposób przygotowania

Dynię kroimy w słupki, cebulę w szerokie piórka, papryczki drobno siekamy, oliwki kroimy w połówki, pomidory w paski. Na durszlaku mieszamy dynię, cebulę i posypujemy solą, odstawiamy na 10 min, żeby puściły soki. Dodajemy mąkę, papryczki, oliwki, pomidory - dokładnie mieszamy.
Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy masę dyniową. Lekko ubijamy powierzchnię, by się równomiernie rozłożyła. Po usmażeniu pierwszej strony, nakładamy na patelnie talerz i  przekręcamy, patelnie odstawiamy na palnik i zsuwamy na nią omleta, aby się smażył z drugiej strony na złoty kolor. Nadmiar oliwy odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy świeżymi ziołami wedle uznania.






2 komentarze:

  1. nic tylko czekać na dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie ! Już się nie mogę doczekać żeby kupić dynię i wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń