niedziela, 13 kwietnia 2014

Orzeszkowiec

Z serii Święta coraz bliżej, dziś polecamy pyszny deser, który sprawi, że wspólnie spędzone chwile bedą jeszcze słodsze. Pyszne kruche ciasto przekładane kaszą manną z chrupiącą górą. Kasza z nutą cytryny, ale polecam również gotowaną na mleku kokosowym z kakao lub wytrawnie z kawą rozpuszczaną. na wierzch zamiast orzeszków ziemnych, migdały lub orzechy włoskie. Pychota :)





Składniki na blaszkę o wymiarach 25x25 cm:

Ciasto
700 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 czubate łyżki cukru pudru
pół szklanki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka sody

Wierzch ciasta:
pół szklanki orzechów ziemnych
2 czubate łyżki cukru pudru
odrobina wody ok. 5 łyżek

Masa:
500 ml wody
6 łyżek kaszy manny
pół szklanki cukru
skórka i sok z dwóch cytryn

Masa:
W garnku gotujemy wodę z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Jak zacznie wrzeć dodajemy kaszę i intensywnie mieszamy parę minut aby nie było grudek. Przykrywami i odstawiamy lekko ostygło.

Wierzch ciasta:
Na patelni prażymy orzeszki, dodajemy cukier i wodę. Smażymy do momentu uzyskania karmelu. Uprzedzam aby pod żadnym pozorem nie próbować, bo można sparzyć dzioba :)  lepiej odczekać aż ostygnie.

Ciasto:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i oliwę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, jeśli nie trzeba dodać jeszcze oleju. Ciasto ugniatamy i dzielimy na 3 części.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy pierwsze ciasto.  Pieczemy przez w 180C  ok. 20 min lub do zrumienia ciasta. Pozostałe 2 ciasta pieczemy tak samo. Na trzecie przed włożeniem do piekarniki wykładamy orzeszki w karmelu. W blaszce układamy kolejno ciasta przekładając masą z kaszy kończąc orzechową górą.  Ciasto trzymamy w lodówce. Najlepiej dać mu trochę czasu przed krojeniem aby się nie rozpadło.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz