czwartek, 30 stycznia 2014

smarowidło z czerwonej soczewicy z dodatkami

Nawracając się na weganizm zastanawialiśmy się czym możemy zastąpić nasze smarowidła do kanapek. Odrzuciliśmy masło z wiadomych względów ale i również margarynę, bo niestety ale składu nie ma ona za ciekawego. Dziś proponuję pastę z czerwonej soczewicy.




Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy
garść zielonych oliwek
3 suszone pomidory w oleju
oliwa
chilli w proszku (jeśli ktoś lubi pikantną wersję)
sól
pieprz
ulubione warzywa
prażone pestki dyni


Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (szklanka soczewicy na szklankę wody, woda ma być trochę ponad). Zostawiamy do ostygnięcia. Miksujemy pomidory i oliwki, potem dodajemy soczewicę i przyprawy. Całość miksujemy i kładziemy na kanapki wraz z ulubionymi warzywkami.



1 komentarz:

  1. My zamiast masła smarujemy chleb awokado. A pasta na pewno pyszna, jak wszystkie pasty z dodatkiem suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń