Składniki:
Fasolka jasiek 500 g namoczona min. 12 godzin
0,5 l przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej
1 łyżeczka chilli
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela
angielskiego
1 łyżka oliwy
Do dużego garnka
wsypujemy fasole. Zalewamy ją przecierem, wodą i dodajemy krojone pomidory.
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zaczynamy gotować. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Na
patelni podgrzewamy oliwę wraz z papryką i chilli, chwilę smażymy. Dodajemy
czosnek i cebulę. Smażymy ok 5-10 min . Wrzucamy do garnka z fasolką.
Przykrywami i gotujemy, aż fasolka zmięknie. Jeśli sos się zredukuje to dodajemy szklankę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz