Czas na Pizze! Wyjątkowo zdrową i pożywną wersje tego klasyka przygotowaliśmy ostatnio na obiad. Oczywiście ciężko było się podzielić jedną, wiec po upieczeniu drugiej i równie prędkim jej skonsumowaniu, oboje bardzo zadowoleni, stwierdziliśmy, że jutro musimy to powtórzyć:) Przepis jak zwykle prosty i szybki, choć trzeba chwile poczekać na ciasto. Nie użyliśmy sera, gdyż do tej pory nie kupiliśmy wegańskiego sera, ale okazuje się, że jest on zbędny. Wystarczy zadbać o ulubione dodatki i satysfakcja gwarantowana:)
Zachęcamy do dodawania własnych pomysłów na nadzienie, może suszone pomidory, kapary a może ananas? Dajcie znać co myślicie, przygotujemy następnym razem, a tym czasem Smacznego:)
Składniki:
ciasto:
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
oliwa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
nadzienie:
300 g pieczarek
1 duża cebula
dowolne oliwki
1 pomidor
oliwa
pół szklanki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
oregano
sól
pieprz
Ciasto:
Do dużej misce mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, cukier, 1/3
szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, sól,
trochę oliwy, zioła prowansalskie oraz ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy na blacie, aż będzie elastyczne. Wkładamy z powrotem do miski,
przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 60
minut, ma podwoić swoją objętość.
Nadzienie:
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i pomidory w plastry, oliwki na połówki. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, pieczarki i wyciśnięty czosnek. Po odparowaniu wody z pieczarek wlewamy przecier i przyprawiamy, smażymy jeszcze parę minut.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek i przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Na ciasto wylewamy przecier z warzywami, dodajemy oliwki i pomidory. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, 200C na 30 min lub do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni.
To musi być pyszne! Niedawno sami odkryliśmy, że pizza wcale nie musi zawierać sera, aby była smaczna. Oczywiście piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń