Z serii Święta coraz bliżej, dziś polecamy pyszny deser, który sprawi, że wspólnie spędzone chwile bedą jeszcze słodsze. Pyszne kruche ciasto przekładane kaszą manną z chrupiącą górą. Kasza z nutą cytryny, ale polecam również gotowaną na mleku kokosowym z kakao lub wytrawnie z kawą rozpuszczaną. na wierzch zamiast orzeszków ziemnych, migdały lub orzechy włoskie. Pychota :)
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x25 cm:
Ciasto
700 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 czubate łyżki cukru pudru
pół szklanki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka sody
Wierzch ciasta:
pół szklanki orzechów ziemnych
2 czubate łyżki cukru pudru
odrobina wody ok. 5 łyżek
Masa:
500 ml wody
6 łyżek kaszy manny
pół szklanki cukru
skórka i sok z dwóch cytryn
Masa:
W garnku gotujemy wodę z cukrem, skórką i
sokiem z cytryny. Jak zacznie wrzeć dodajemy kaszę i intensywnie mieszamy parę
minut aby nie było grudek. Przykrywami i odstawiamy lekko ostygło.
Wierzch ciasta:
Na patelni prażymy orzeszki, dodajemy cukier i
wodę. Smażymy do momentu uzyskania karmelu. Uprzedzam aby pod żadnym pozorem
nie próbować, bo można sparzyć dzioba :) lepiej odczekać
aż ostygnie.
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i oliwę
powinno mieć konsystencję mokrego piasku, jeśli nie trzeba dodać jeszcze oleju.
Ciasto ugniatamy i dzielimy na 3 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i
nakładamy pierwsze ciasto. Pieczemy
przez w 180C ok. 20 min lub do zrumienia
ciasta. Pozostałe 2 ciasta pieczemy tak samo. Na trzecie przed włożeniem do
piekarniki wykładamy orzeszki w karmelu. W blaszce układamy kolejno ciasta przekładając
masą z kaszy kończąc orzechową górą. Ciasto trzymamy w lodówce. Najlepiej dać mu
trochę czasu przed krojeniem aby się nie rozpadło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz