Bardzo prosta, pożywna zupa chrzanowa na
świąteczny stół. Polecamy użyć świeży korzeń chrzanu, ale jeśli nie możecie
znaleźć takiego w markiecie to może być ten ze słoiczka. Nasza zupa to wersja
light bez dodatkowych składników, ale pamiętajcie że można dodać marchewkę,
pietruszkę lub ziemniaki. Ale im więcej składników tym więcej wody, bo będzie to
papka w której łycha będzie stała.
Składniki na 4-6 porcji:
400 g
fasoli białej Jasiek
2 pory
1 spora laska chrzanu
oliwa
sól
pieprz
majeranek
6 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
Fasole moczymy przez noc min. 12 godzin. Płuczemy
i zalewamy świeżą wodą trochę ponad stan fasoli. Dodajemy ziele angielskie,
majeranek i liście laurowe, gotujemy. W między czasie kroimy pory w piórka i smażymy
ok. 5-10 min. Gotowe wrzucamy do zupy. Pilnujemy ilość wody, gdy się zredukuje
to dolewamy, aby stan był parę cm nad fasolą. Gdy fasola będzie miękka,
wyjmujemy ziele i liście laurowe, odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy startą laskę chrzanu, miksujemy
całość i zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz