Ciasto
robiłam po raz pierwszy i potwierdziło się to, że jest banalnie proste i bardzo
czekoladowe co uwielbiam:) Zainspirowałam się moją przyjaciółką, która została bezglutenowcem.
To jest wersja podstawowa, ale po głowie już mi chodzą ciekawe pomysły na to
jak podkręcić smak ciasta.
Poza
tym trzeba pamiętać jakie dobroci idą z jedzeniem kaszy. Posiada dużo
przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B:
B1, B2, B6, dodatkowo posiada wit. E oraz żelazo, miedź, lecytynę,. Najlepsza w
czasie grypy:)
SKŁADNIKI:
2 szklanki
suchej kaszy jaglanej
1
tabliczka wege czekolady
Szklanka
wody lub dowolnego mleka roślinnego
Pół szklani
oliwy
Poł szklanki
cukru trzcinowego lub innego słodzika
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
Kasze
dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, ok 20-25 min aż zmięknie.
Osolona kasza będzie idealną podstawą do słodkiej czekolady. Odstawiamy do
ostudzenia. Jak już kasza będzie gotowa, możemy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i dobrze mieszamy, aby wszystko ładnie
się połączyło. Ja zawsze próbuje ciasto w trakcie słodzenia, jeśli jest mało
słodkie to dodaje cukru. Gotowe ciasto wkładamy do blachy wypełnionej
pergaminem i pieczemy w 180C ok 40-60 min do suchego patyczka. Przed pieczeniem możemy posypać ciasto cukrem w kryształkach, będzie miało słodką chrupką skórkę lub pominąć i na końcu polać czekoladą.
jaki skład ma wege czekolada?
OdpowiedzUsuńużywam zwykłej gorzkiej, która nie ma w składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze są te z dużą ilością % kakao:)
UsuńPychotka.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Wypróbuję na pewno:-)
OdpowiedzUsuń