Bywają takie dni gdzie kompletnie nie mam
pomysłu na obiad albo nie chce mi się tworzyć nic nowego i zachwycającego.
Chociaż inspiracje leżą naprawdę blisko. I tego dnia mój wegemężczyzna zażyczył
sobie cieciorki. Uwielbiamy ją ze względu
na to, że kojarzy Nam się z wakacjami. Odkryliśmy ją w Turcji, gdzie jest podawana w przeróżnych smakowitych
sosach. Dodatkowo w lodówce leżała sobie żółta fasolka. I takie prosty mix chcę
Wam zaproponować.
Składniki:
2 szklanki suchej ciecierzycy
0,5 kg żółtej fasolki
500 ml przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
papryczka chilli
łyżeczka kminu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kolendry
sól
Płuczemy ciecierzycę i moczymy min. 12 godzin.
Fasolkę płuczmy i odcinamy końcówki, kroimy na pół. Siekamy drobno chilli. W dużym garnku na oliwie chwilę podgrzewamy chilli,
kmin, paprykę i kolendrę, aby uwolniły swój aromat. Dodajemy odcedzoną
cieciorkę, fasolkę i zalewamy 2 szklankami wody i przecierem pomidorowym.
Gotujemy do miękkości cieciorki. Na
końcu solimy do smaku. Podajemy z ryżem.
Na pewno smaczne : Zapraszam do udziału w akcji wege obiad na durszlaku :)
OdpowiedzUsuńtak proste i tak smaczne! świetne danie obiadowe, które chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńidealny pomysł na obiad! lubię takie i z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuń