niedziela, 16 marca 2014

Rukola z karmelizowaną gruszką

Nie możemy doczekać się wiosny oraz lata, które przynoszą nam wspaniałe owoce jak gruszki. Wtedy będę częściej sprawiać niespodziankę w postaci tej sałatki mojemu Wegemanowi.








Składniki:

2 średnie gruszki
rukola
łyżeczka oliwy
garść orzechów włoskich
łyżeczka cukru
2 łyżki octu balsamicznego


Na talerzach układamy rukolę. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni, gotowy dodajemy do rukoli. Gruszkę kroimy w ćwiartki, a następnie jeszcze na połówki. Oczyszczamy z nasion. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy gruszkę i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny i czekamy aż sos zgęstnieje. Przenosimy na talerze z rukolą i orzechami. Mozemy jeszcze posypać siemię lnianym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz