Składniki:
200 g białego ryżu
pół szklanki cukru
łyżeczka soli
szklanka mąki
łyżka siemienia lnianego
pół tabliczki czekolady
sezam
W garnku gotujemy ryż z cukrem i solą ok. 30 min, ryż nie może być sypki, wręcz go rozgotowujemy, aby było prościej go lepić. Odstawiamy do ostygnięcia. Do szklanki wsypujemy siemię lniane i zalewamy wrzątkiem do połowy, mieszamy. W rondelku lub frytkownicy grzejemy olej, ma być tyle aby pączki mogły się w nim cale zanurzyć. Do ryżu dodajemy siemię lniane, a następnie mąkę tak aby z masy można było ulepić zwarte kulki. Następnie do środka wkładamy kawałek czekolady i obtaczamy kulkę w sezamie. Do rozgrzanego oleju wrzucamy paczka, jak się przyrumieni wyjmujemy i jemy jak ostygnie:)
Twoje pączki na moim blogu za chwilę :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło:)
UsuńMmm ! Wyglądają tak kusząco, że pomimo tego, że mam swoje już zrobione, to chętnie wypróbowałabym kolejne, no ale nic, może za rok ;D !
OdpowiedzUsuń